Duurzaamheid, wat is dit eigenlijk?

Als we het hebben over het woord duurzaamheid, dan is dit een breed begrip. Duurzaamheid betekent dat mens, milieu en economie (People, Planet, Profit) in evenwicht zijn. Dit is belangrijk om de aarde niet uit te putten, mensen niet uit te buiten en om de welvaart optimaal te houden.

Duurzaam eten
Een voorbeeld is een biologische appel uit Australië. Hoe duurzaam is het als jij deze eet in Nederland? De appel is dan misschien wel duurzaam verbouwd, maar heeft ook een lange reis achter de rug voordat jij er de eerste hap uit neemt. Een appel van boer Harm is dan misschien toch een betere keuze. Of het stukje vlees, waarvoor veel water en eten nodig is, voordat het bij jou op je bord ligt. Vlees zorgt voor veel CO2 uitstoot omdat voor de productie van 1 kilo vlees ongeveer 5 kilo plantaardig voer nodig is. CO2 is schadelijk voor het milieu en zorgt ervoor dat de aarde langzaam opwarmt.

Hoe meer vlees wij eten, hoe meer dieren hiervoor nodig zijn. Hierdoor ontstaat meer CO2-uitstoot.

Wist je dat 1 dag geen vlees eten gelijk staat aan 1 maand niet douchen?

Meer plantaardig eten
Oké, minderen met vlees heeft voordelen voor de natuur, maar hoe doen we dit dan? Eet eens wat meer plantaardig. De term plantaardig staat voor volledig vrij van dierlijke producten. Denk bijvoorbeeld aan vleesvervangers gemaakt van bonen of bonen zelf. Bonen bevatten veel eiwitten en zijn goede vleesvervangers.

Ben jij benieuwd of je een duurzame keuze maakt? Op de menuborden in onze schoolkantines zie je of de keuze die je maakt duurzaam is of niet door het volle klavertje erachter.

Top