Samen een fika doen?

Bijna iedereen begint zijn of haar dag ermee: koffie! Ze zeggen ook wel eens; een dag zonder koffie is een dag niet geleefd. We zouden je van alles kunnen vertellen over de soorten, smaken, geuren en apparaten die er zijn, maar waarschijnlijk weet je dat allemaal al of heb je dat al eens ergens voorbij zien komen. Daarom leek het ons leuk om eens iets anders te vertellen over koffie, dingen die wat minder voor de hand liggen. Lees en leer!

Samen een fika doen?
Ga je mee een fika doen? In Zweden weten ze meteen wat je bedoelt. Daar doen ze dit namelijk meerdere keren per dag, lekker samen fika’en. Fika betekent vrij vertaald ‘koffie drinken’ en is in Zweden een belangrijk onderdeel van de cultuur.

Om 10.00 uur en 15.00 uur stoppen de Zweden met werken om, op een andere plek, achterover te leunen met koffie en zoetigheid. Uiteraard kun je de koffie vervangen voor thee of een sapje, als het maar ontspannen en gezellig is. De Scandinaviërs geloven er zelfs zo sterk in dat veel Zweedse bedrijven hun werknemers verplichten om deze pauzes te houden. Er is een hele mooie zesdelige documentaire gemaakt over deze, naar onze mening, prachtige traditie. Bekijk deze snel op: tohave.coffee.

Heerlijk recept voor bij de fika
Rabarber-kardemon Crumble

100 gr bloem
100 gr boter + extra om in te vetten 100 gr suiker
1 tl kardemom
750 gr rabarber (hoe rozer de rabarber hoe mooier het eindresultaat)
150 ml water
50 ml vlierbloesemsiroop

Aan de slag:
Meng de bloem, boter, suiker en kardemom met je handen tot een kruimelig deeg. Dek af en zet in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 °C en vet een ovenschaal in met boter. Maak de rabarber schoon en snijd in stukken van ongeveer 1 cm. Zet samen met het water en vlierbloesemsiroop op laag vuur en laat ongeveer 5 min. koken. Schep de rabarber met een schuimspaan in de ingevette ovenschaal en verdeel het kruimeldeeg erover. Zet in de oven tot het deeg goudbruin kleurt en het rabarbervocht langs de zijkant omhoog borrelt. Dit duurt, afhankelijk van je oven, ongeveer 30 min. Laat even afkoelen voor het serveren en schep de rabarber-kardemon crumble vervolgens in kleine bakjes of schoteltjes. Rechtstreeks uit de schaal eten mag natuurlijk ook!

 

"Dat is koffiedik kijken betekent dat er een voorspelling wordt gedaan, maar het nog niet zeker is of deze uit gaat komen." 

 

Wie heeft koffie eigenlijk ontdekt?
Ja inderdaad! Wie verzint het nou om bessen van een boom te plukken, te roosteren, te vermalen en dit vervolgens te mengen met heet water? Men zegt een geitenhoeder uit een klooster genaamd Kaldi. Kaldi zag zijn geiten springen en dansen nadat ze hadden gegeten van rode besjes. Hij nam de besjes mee naar het klooster, waar de monniken experimenteerden met de besjes en er een drankje van brouwden. Zo werd er een nieuw drankje ontdekt wat nu koffie heet.

Top