Duurzaamheid & MVO

De beste foodbeleving voor de wereld

Wij geloven dat we alleen de allerbeste foodbeleving kunnen realiseren als deze direct bijdraagt aan het geluk en de gezondheid van onze gasten in de schoolkantine, onze medewerkers, onze samenleving en het milieu.

Gelukkig staan we hierin niet alleen: op steeds meer scholen is duurzaamheid een integraal onderdeel van het onderwijs en de bedrijfsvoering. Wij nemen proactief onze verantwoordelijkheid en zorgen voor een duurzame schoolkantine. Zo versterken we de doelstellingen van onze opdrachtgevers.

Meer plantaardig

Minder dierlijke producten eten is beter voor de gezondheid en het milieu. Ook het Voedingscentrum en de Transitieagenda van de overheid pleiten voor een verschuiving naar meer plantaardige producten. Wij stimuleren en inspireren leerlingen daarom regelmatig met smaakvolle plantaardige producten. We zijn koploper op dit gebied; dit blijkt wel uit het feit dat wij het eerste out-of-home lid zijn van de Green Protein Alliance.

In ons aanbod zijn dan ook zowel vegetarische als volledig plantaardige producten opgenomen. Voorbeelden hiervan zijn onze bonensalade, pita falafel en een broodje hummus met gegrilde groenten. Het klavertje op het menubord maakt het voor onze gasten duidelijk dat het een duurzame keuze is. Daarnaast maken we mensen bewust via onze website, social media, acties en andere communicatie.

Uiteraard zijn er nog steeds dierlijke producten beschikbaar in onze schoolkantines: kaas en kip zijn hierbij het minst belastend. En voor de dierlijke producten die we hebben, kiezen we bij voorkeur voor een erkend duurzaamheidskeurmerk. Zo is onze yoghurt bijvoorbeeld biologisch.

 

“Het klavertje op het menubord maakt het voor onze gasten duidelijk dat het een duurzame keuze is.”

 

Circulaire schoolkantine

Zuiniger en slimmer omgaan met onze grondstoffen betekent voor onze schoolkantines dat we zorgen voor zo min mogelijk afval van voedsel, verpakking en disposables. Hierbij kijken we niet alleen naar wat wij zelf weggooien, maar ook naar onze leveranciers en gasten.

Het menu is zodanig ingericht dat we derving voorkomen. Daarom voeren we niet iedere dag het complete assortiment. Dit is ons ‘no waste, fresh taste’ principe. We maken niet meer dan nodig en mochten onze gasten zin hebben in iets anders dan maken wij dit ter plekke. 

Verpakken doen we zo min mogelijk, en liefst in papier.

CO2 neutraal

We streven naar een CO2-neutrale bedrijfsvoering. Ons toekomstige hoofdkantoor is daarom bewust niet aangesloten op gas. De 400 zonnepanelen zorgen straks voor onze energie en met een daglicht- en aanwezigheidsgestuurde LED verlichting beperken we ons verbruik. Onze medewerkers op locatie maken gebruik van een milieuplan om het verbruik van energie en water te verduurzamen.

De foodmiles van onze producten beperken we door lokale leveranciers en het clusteren van leveringen.

Sociale verantwoordelijkheid

Markies Catering draagt op veel manieren actief bij aan de maatschappij. We investeren in duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers en besteden veel aandacht aan medewerkerstevredenheid, vitaliteit en veilige arbeidsomstandigheden. Bewijs hiervan is ons lage ziekteverzuim.

Talenten met een arbeidsbeperking krijgen bij ons de kans zich te ontwikkelen. Zo hebben we op veel scholen plaats voor WA-jongeren. Ook kunnen leerlingen en studenten bij Markies Catering ervaring opdoen of hun onderzoek uitvoeren. Daarnaast werken we graag mee aan bijzondere trajecten, zoals de Baas van Morgen (JINC) en initiatieven voor de voedselbank. Jaarlijks schenken wij een deel van onze jaarwinst aan Stichting Zandstaete. Deze stichting ondersteunt lokale projecten die voor mensen persoonlijk veel betekenen.

Meer weten over ons duurzaamheidsprogramma? Wij inspireren je graag. Neem contact op met onze duurzaamheidsspecialist Cecile Theunissen via ctheunissen@markiescatering.nl of 073 - 7074136.

Top