Zoek je iets anders?


Nieuws | Samenwerkingen

Samen voor duurzame schoolkantines: Markies Catering blijft partner van Summa College

Een duurzaam en gezond voedselaanbod, intensief hergebruik van overgebleven producten en het doneren van reststromen aan stadsboerderijen in Zuidoost-Brabant. Dit zijn enkele opvallende ingrediënten van de samenwerking die wij hebben met het Summa College bij de exploitatie van schoolkantines.

Na bijna tien jaar te hebben samengewerkt, heeft Markies Catering onlangs een Europese aanbesteding voor 29 schoolkantines bij het Summa College in Eindhoven, Helmond, Veldhoven en Boxtel gewonnen. Deze maand gaat de vernieuwde samenwerking in.

DUURZAME AMBITIES

Bij de aanbesteding stond onder meer verduurzaming van het productassortiment (met o.m. fairtrade-artikelen), gezond voedsel en voortdurende innovatie voorop. Dit zijn kernpunten van de toekomstvisie Summa 2025. Daarom richten we ons voor de schoolkantines op het gebruik van zoveel mogelijk lokale producten, de beperking van voedselverspilling en de eiwittransitie (van dierlijke naar plantaardige eiwitten). Vorig jaar kreeg het Summa College als eerste mbo-instelling zestien zogeheten gouden schalen van het Voedingscentrum voor gezonde voeding in schoolkantines. Ook werd de school uitgeroepen tot eerste Fairtrade-mbo.

NIEUW: CRAFT

De formule CRAFT van Markies Catering sluit aan bij de beginselen van het Summa College.  Conceptontwikkelaar Evy de Wilde van Markies Catering: “To craft betekent met de hand vervaardigen. En een vak uitoefenen, een ambacht leren. Dat is wat restaurant CRAFT met de studenten bindt.” Een kantine voor vakspecialisten, dus!

Nieuw in de samenwerking is de X-bus. “Met dit elektrische voertuig brengen we reststromen van de Summa-locaties naar stadsboerderijen brengen in de buurt van de Summa-locaties”, vertelt Minoes. “In eerste instantie proberen we overgebleven producten als groenten zoveel mogelijk te verwerken in bijvoorbeeld soepen, sappen en sauzen. Als dit niet mogelijk is, weten we dat de reststroom goed terecht komt en kan worden verwerkt tot bijvoorbeeld diervoeding of compost.”

NIEUW: STAGES

Een van Summa’s wensen in hun cateringpartner is dat er veel samenwerking is met het onderwijs. Summa heeft een reeks hospitality-opleidingen, zoals gastheer, facilitair manager en zelfstandig werkend kok. De leerlingen kunnen bij Markies Catering straks dus niet alleen terecht voor hun eten en drinken onder schooltijd, maar ook voor leerzame stages en meeloopdagen. Accountmanager Minoes Borghaerts: “Leerlingen kunnen straks aan de slag in de onderwijscatering van Markies, maar ook proeven van het bedrijfsleven op het hoofdkantoor en in de bedrijfsrestaurants van Appèl Holding, waar Markies onderdeel van is. Ze draaien dan echt bij onze opdrachtgevers mee. Dat is heel leerzaam, omdat dit een heel andere omgeving is dan op school.”

Markies is een officieel erkend leerbedrijf. “Het bedrijf leidt drie leermeesters op”, vertelt Jan van Teeffelen, contractmanager van het Summa College. “Met deze ‘hands-on-aanpak’ draagt Markies bij aan de ambitie om het talent van de student te ontplooien, verantwoordelijkheid te geven, zelfstandig te worden en letterlijk de handen uit de mouwen te steken.”

Is jouw schoolkantine toe aan een duurzamer assortiment? We kijken graag met jouw onderwijsinstelling naar de mogelijkheden.

Neem contact op