Chop Chop: alle gekheid op een stokje!

De een is er koning in, de ander prikt ermee en de meesten eten liever met mes en vork. Eten met stokjes is niet zo eenvoudig als het lijkt. Bij de Chinees of de plaatselijke sushibar krijg je ze altijd, maar waarom eten ze met stokjes? Wij zochten het uit en geven je tips hoe je met stokjes kunt eten.

Wist je dat jaarlijks maar liefst tachtig miljard eetstokjes worden geproduceerd in China? Deze enorme aantallen hebben een grote invloed op de Chinese bossen, want het grootste deel van de eetstokjes wordt gemaakt van hout. Al sinds jaar en dag eet men in China met eetstokjes, het is dan ook één van de oudste Chinese tradities.

5000 jaar geleden zouden eetstokjes al worden gebruikt, eerst als hulpmiddel om vlees of vis uit het vuur te halen later als ‘bestek’. In die tijd waren het simpelweg de takjes van een boom, pas duizenden jaren later werden deze gebruiksvriendelijker en gemaakt in de huidige vorm.

Oorspronkelijk waren de eetstokjes voornamelijk van hout of bamboe gemaakt, maar ook materialen zoals jade, ivoor of bot kwamen in aanmerking om tot eetstokje te worden omgevormd. Deze Chinese traditie verschoof langzaam richting andere Aziatische landen en inmiddels is het niet meer weg te denken uit de Aziatische eetcultuur. We kennen allemaal de wegwerp-eetstokjes maar er zijn ook modernere en hippere versies verkrijgbaar. De wegwerp-eetstokjes zijn het populairst!

Nu is het tijd om je uit de brand te helpen! Hieronder zie je stap voor stap hoe je met sokjes eet. Kan niet meer misgaan, toch?

Top