De wereld van gezonde voeding; je kunt niet vroeg genoeg beginnen

Door onze salesmanager Hans Zwartkruis.

‘Jongeren eten niet genoeg groenten’, ‘We moeten minder zout eten’, ‘Eet minder vlees’ en zo kan ik nog wel even doorgaan. De laatste tijd is er ontzettend veel te doen rondom onze voeding. Volgens de Nationale Voedseltop moet Nederland over vijf tot tien jaar wereldwijd de onbetwiste koploper zijn in gezonde en duurzame voeding. Een bewust eetpatroon is actueler dan ooit!

Wat is gezond!?
Laatst reed ik, na een intensieve sportavond, nog even langs de plaatselijke supermarkt voor een snelle maaltijd. Ik koos voor een spinazie-pastamaaltijd. Dat moet wel goed zijn zo na het sporten! Eenmaal thuis viel mijn oog op de lijst met ingrediënten en ja hoor, ik had me weer laten foppen. Mijn maaltijd bevatte een waslijst aan ingrediënten waar ik nog nooit van had gehoord. Maar er zat gelukkig wel spinazie in: maar liefst 1,5%! Dat is toch eigenlijk te gek voor woorden?

In mijn werk ben ik veel bezig met gezonde voeding. Vrijwel dagelijks voer ik overleg met scholen over het (gezonde) assortiment in de schoolkantine. Het grootste thema is altijd de vraag ‘wat is gezond?’. Misleidende teksten en oninteressante vergelijkingen (‘nu met 50% minder suiker dan..’, ‘low in fat’, ‘nu nog minder calorieën’) maken het lastig om de juiste keuzes te maken. We moeten mensen helpen de juiste keuzes te maken. Een eyeopener voor mij was de documentaire ‘Fed Up’: confronterend en interessant voor iedereen met interesse in (gezonde) voeding.

Kinderen meenemen in de wereld van gezonde voeding
De generatie Z (jongeren tot en met 23 jaar) wil juist gezonder eten, het liefst vers bereid en van herkenbare komaf. Aan ons de taak om ze hierbij te helpen. In het voortgezet onderwijs zijn er al richtlijnen voor gezonde voeding in schoolkantines, maar waarom zouden we niet al beginnen op de basisschool? Kinderen brengen een groot deel van de dag op school door. Wat er op school gegeten en gedronken wordt is mede bepalend voor de gezondheid van de kids. We zien in ons eigen klantenbestand een goed voorbeeld op The International School of The Hague. We verzorgen hier (warme) maaltijden voor kinderen vanaf 4 jaar. Variatie, zodat kinderen de benodigde voedingsstoffen binnen krijgen, is hierbij erg belangrijk. Het is een unieke kans om ook deze groep nu al mee te nemen in de wereld van gezonde voeding. Ze weten straks niet beter en gaan (al dan niet bewust) de betere keuzes maken.

Gezonde maaltijden op de basisschool is een mooi begin, maar laten we gezonde voeding structureel doorvoeren. Niet alleen door ze dagelijks een gezond assortiment aan te bieden in de schoolkantine, maar ook door ouders en leraren middels gastcolleges en workshops te informeren en te inspireren.  Zodat kinderen op school én thuis het beste voorgeschoteld krijgen!
 

Top