Smoothies zijn super gezond toch? Diëtist Michelle vertelt!

Door onze diëtist Michelle Dingemanse.

Daar loop je weer. Te struinen door de kantine. Wat ga je dit keer nemen? Een broodje, salade of toch een worstenbroodje? Je kiest voor een broodje zalm met een verse aardbeien smoothie. Je gaat zitten bij het raam. De klasgenoot tegenover jou kijkt je aan en zegt: "smoothies zijn tegenwoordig óók niet meer gezond!". Je was net bezig met je eerste slokje, denkende gezond bezig te zijn.

Smoothies zijn helemaal hip en worden omhoog geprezen als super gezond. Maar is deze claim wel helemaal waar? Dat is waar ik je in deze blog antwoord op geef.

Verschillende soorten smoothies
Als je kijkt naar smoothies heb je veel verschil. Denk hierbij aan fruitsmoothies met yoghurt, groene smoothies en tegenwoordig zijn er ook smoothiebowls. Laten we een smoothie ontleden, bijvoorbeeld de klassieker aardbei, sinaasappel en banaan. In één flesje zitten 3 sinaasappels, 2 bananen en een handje aardbeien. Deze smoothie drink je vaak in minder dan twee minuten op. Terwijl je over vier stuks fruit wel iets langer doet. Ook zit je hier ‘voller’ van, omdat er in normaal fruit meer vezels zitten. Vezels zorgen voor een verzadigd (vol) gevoel, waardoor jij minder snel trek krijgt.

 

"Een smoothie is wel degelijk gezond en bevat een hoop vitamines en mineralen." 

 

Zitten de vezels uit fruit in een smoothie?
Ja, deze zitten er degelijk wel in. Alleen wordt het fruit door het blenden uit zijn ‘fatsoen’ getrokken, waardoor je vezels mist en goede voedingsstoffen verliest. Terugkomende op het puntje ‘vier stuks fruit in twee minuten naar binnen werken’. Dit verteert je lichaam allemaal tegelijk. Hierdoor krijgt je lichaam een hoop fruitsuiker binnen. Dit zorgt voor een snelle piek in je bloedsuiker.

Dus, ik moet het langzaam opdrinken?
Hetzelfde probleem, een tekort aan vezels. Langzaam verse sinaasappelsap drinken kan niet op tegen een verse sinaasappel eten.

Is een smoothie dus niet gezond?
Het is wel degelijk gezond en een smoothie bevat een hoop vitamines en mineralen. Deze zijn soms nog beter opneembaar, omdat deze al ´voor verteerd´ zijn in de blender. Voeg ook meer groenten aan je smoothie toe. En nee, dit zijn geen drie blaadjes spinazie. Laat je smoothie vooral uit groenten bestaan met een klein beetje fruit. Ook kan het toevoegen van yoghurt ervoor zorgen dat de opname van de voedingsstoffen (dus ook suikers) vertraagd wordt, dit zorgt ervoor dat de suikerspiegel niet in één keer omhoog schiet.

Vezels toevoegen aan je smoothie
Dus, een smoothie is op zijn tijd gezond, maar probeer het bij één glas te houden en niet heel die fles in één keer leeg te drinken. Wat ook goed werkt is extra vezels toevoegen zoals lijnzaad. Daarbij heeft een smoothie extra voordelen voor mensen die weinig of nooit fruit en groente eten.

Weetjes:

  • Smoothies zijn vaak erg zuur en tasten hierdoor de tanden aan. Probeer altijd te drinken door een rietje. Spoel na het drinken je mond met water en wacht een uur met tandenpoetsen.
  • Laat je smoothie niet openstaan na het bereiden. Door de warmte oxideren veel vitamines en gaat de kwaliteit achteruit. Dek de smoothie dus altijd direct af en bewaar koel.
  • Het toevoegen van lijnzaad zorgt voor een verbeterd verzadigingsgevoel.
  • Je kunt eindeloos variëren met smaken, denk ook eens aan een smoothie bowl!
 

"Laat je smoothie vooral bestaan uit groenten met een klein beetje fruit." 

 

Recepten:

Green coco smoothie
200 ml kokoswater
1 eetlepel yoghurt of kokosyoghurt
2 à 3 handjes spinazie
1 rijpe banaan
1 eetlepel lijnzaad (optioneel)

Aan de slag:
Voeg alles in de blender en blend tot een gladde substantie. Voeg in een jar of glas en drink met een rietje.

Wil je een keer iets anders? Ga dan voor de smoothiebowl!

Smoothiebowl
250 ml smoothie naar keuze
60 gram muesli
1 eetlepel lijnzaad
1 handje ongebrande en ongezouten noten

Aan de slag:
Voeg de smoothie in een kom en voeg hier alle toppings aan toe. Eet de smoothiebowl met een lepel en geniet van je perfecte ontbijtje!

Top