Tips voor het perfect gekookte eitje!

Door onze ei-specialist. 

Hoe kook je een perfect ei? Wie kan er nu geen ei koken, wat kan er fout gaan? Het ligt er ook aan hoe jij jouw ei het liefste wilt. Om jouw perfecte eitje te koken moet je met best wel wat zaken rekening houden. Begin in ieder geval met een pan, eieren en water, dan kom je al een heel eind!

Koud of kokend, veel of weinig water?
Doe altijd eerst de eieren in de pan met koud water en breng het water vervolgens aan de kook. Dit zorgt ervoor dat het eiwit lekker zacht blijft.

Prik je een gaatje in het ei?
Een ei heeft aan de brede kant een kleine ruimte met lucht. Deze lucht wordt tijdens het koken verwarmd en zet uit. Hierdoor kun je een deuk in je ei krijgen of het ei kan barsten. Niet mooi! Door met een speld een gaatje te prikken in de bolle kant van het ei kan de lucht uit de luchtkamer ontsnappen, waardoor de kans op barsten een stuk kleiner wordt en het ei mooi rond blijft.
 

 

"Zout in het water zorgt ervoor dat je jouw eitje gemakkelijker kan pellen en het voorkomt dat je hele ei leegloopt als het barst, handig!"

 

Zout in het water?
Jazeker! Zout zorgt ervoor dat je jouw eitje gemakkelijker kan pellen en het voorkomt dat je hele ei leegloopt als het barst. Zout zorgt er ook voor dat het eiwit sneller stolt en het barstje wordt gedicht.

K-ei lekker: ei-weetjes
Een ei uit de koelkast barst sneller. Dit komt omdat het ei koud is. Ze blijven wel langer goed in de koelkast. Beter dus om de eieren ruim van tevoren op kamertemperatuur te laten komen.

Door een ei in een schaaltje met water te leggen kun je checken of het ei nog vers is. Zinkt ‘ie meteen naar de bodem? Dan heb je een vers eitje! Komt het ei bovendrijven? Dan kun je deze beter weggooien.

Het eten van de hen bepaald de kleur van het eigeel. Is het eigeel donker? Dan heeft de hen waarschijnlijk meer groene groentes gegeten.
Bewaar je eitjes niet naast citroen, knoflook of gerookte vis. Door de poreuze schaal kunnen eieren gemakkelijk geur en smaak overnemen.

Top