Schijf van Vijf-producten prominent in schoolkantines

Out.of.Home| 19e jaargang | juni 2018 | door  Lisa van der Linden

’S-HERTOGENBOSCH - De richtlijnen van het Voedingscentrum worden per 2020 aangescherpt voor schoolkantines. Markies Catering is naar eigen zeggen de eerste schoolcateraar die aankomend schooljaar al gedeeltelijk van start gaat met de nieuwe richtlijnen.

Dat vertelt Martijn Pater, operationeel directeur van Markies Catering. “Op basis van de nieuwe Schijf van Vijf zijn de criteria aangescherpt. Dat betekent dat we nog meer naar calorieën, het zoutgehalte en verzadigde vetten moeten gaan kijken.” 80 procent van het Markies-assortiment voldoet nu aan de huidige criteria. Aankomend schooljaar gaat de cateraar alvast aan de slag met de nieuwe richtlijnen en dan voldoet 40 procent van alle producten aan de nieuwe richtlijnen. “We lopen hiermee voorop in de markt, want we zijn de eerste die komend schooljaar al zover gaan dat we meer Schijf van Vijf-producten gaan aanbieden en de richtlijnen voor 2020 doorvoeren.”

Een aantal jaar geleden was het volgens Pater voor sommige onderwijscateraars nog moeilijk om de overstap te maken naar een Gezondere Schoolkantine. “Je moet bereid zijn om keuzes te maken en kritisch te kijken naar je verdienmodel. Van bepaalde uitzonderingsproducten, waar veel marge op zat, hebben wij bijvoorbeeld afscheid genomen”, zegt Pater. “Je moet risico’s durven nemen. Daarnaast zijn de jongeren van nu juist steeds meer bezig met het maken van bewuste en gezonde keuzes. Door een aantrekkelijk en gevarieerd assortiment, mooie signing, proeverijen en acties verleiden we leerlingen tot het maken van een verantwoorde keuze. We zien dat het werkt: de afgelopen drie jaar is de verkoop van snoep en ongezonde snacks sterk afgenomen. Daar tegenover staat dat de verkoop van de ‘betere keuze’-producten juist is toegenomen, zoals belegde broodjes en salad shakers die voldoen aan de richtlijnen.”

Leveranciers
Markies Catering voert het nieuwe assortiment na de zomervakantie door. In dat aanbod zijn onder andere meer vegetarische en volledig plantaardige producten opgenomen, zoals een couscoussalade met kikkererwten, een pita met falafel en een broodje hummus met groenten. “Maar er zijn ook producten waaraan je niet ziet dat ze nieuw zijn. Dat zit meer op ingrediëntenniveau waarbij minder zout of verzadigd vet is gebruikt bij de productie”, vertelt Pater. “Jarenlang hebben we kruidenroomkaas gebruikt voor op broodjes bijvoorbeeld. Dat is nu een zuivelspread geworden.” Om dat te bereiken moest Markies Catering in overleg met de leverancier. Die had namelijk nog geen zuivelspread in zijn assortiment. Speciaal voor de cateraar is een zuivelspread ontwikkeld die voldoet aan de criteria van de Schijf van Vijf en de richtlijnen voor 2020. “De leverancier van de kipfilet voldeed aan bijna alle richtlijnen,behalve het zoutgehalte. Dat is in overleg ook aangepast. Dit zijn producten die komend schooljaar al volgens de nieuwe criteria in onze kantines te vinden zijn.”

Top